TT-Jubileum 2019

Den 20 juli 2019 är det 60 års-jubileum för Sveriges Grand Prix för motorcyklar 1959, som ingick i VM, på och kring GP-museet, Råbelöf Gods.

Det blir en motorosande nostalgidag med fräsiga TT-hojar, fina sportvagnar och förare från förr.

Ett 25-tal förare har bjudits in som fortfarande är i livet. En av dem den är den, snart, 90-åriga mc-kändisen och tvåhjulsvirtuosen Varg-Olle som kommer farandes på hoj från Stockholm till skånska Råbelöv och GP-museet strax nordöst om Kristianstad. Det är en aktiv man som är ”still going strong”. Han alternerar mellan sina boende i England och Sverige och bangar fortfarande inte för en rejäl runda med hojen! Just nu är han dessutom aktuell med inspelningen av en dokumentär om sitt liv på två hjul.

Varg-Olle blev känd under 1950-talet för att köra motorcykel på de flesta underlag. Det var inom speedway han hade största framgångar, men han var inte oäven i motocross och på asfalt där han var oftast var med och tampades i toppen. På Råbelövsbanan var han en mycket uppskattad gäst under hela 1950-talet. Varg-Olle deltog i det första Skåneloppet 1952 och avslutade sin Skåneloppsera med VM-deltävlingen 1959 där han tog en sjätteplats i stora klassen, 500cc, i kamp med storheter som Mike Hailwood, Jim Redman och Bob Brown. Detta trots att en gammal skada i Varg-Olles högeraxel gick upp och hindrade honom från att fightas fullt ut under de elva sista varven.

Så passa på att träffa denna legendar den 20 juli på Råbelövs gods tillsamman med ett gäng andra förare som tävlat på Råbelövsbanan, bland andra Ulf Svensson, Leif Smedh och Bo Granath! Ulf Svensson tog Sveriges första VM-poäng i roadracing 1959 på just Råbelövsbanan. Bo Granath tävlade 1961. Han har lovat komma med sina trevliga böcker och en, eller två, av sina Husqvarna-racers som han körde med stor framgång med i mitten av 1970-talet.

I år blir det dessutom körning med TT-cyklar runt GP-museet – en kulturell ljud- och synupplevelse då ljuva toner åter kommer att ljuda över Kristianstadsnejden!

GP-museet är öppet med en specialutställning, en motorosande 1950-talmiljö byggs upp, GP-expressens Volvobuss från 1957 kör besökare runt den gamla banan, raggarkravallerna på Sommarlust 1959 uppmärksammas med mera.

Malmö Spårvägars härliga Volvobuss från 1957 kör er besökare runt den gamla banan. Lucys från Löddeköpinge finns på plats med sin goda mat. Önskar man en något enklare korv med bröd eller kopp kaffe och god kaka kan man förse sig hos Fjälkinge scoutkår. Museet är naturligtvis öppet och vi bygger upp en härlig, motorosande miljö i 1950-talsstil.

Välkomna 20 juli 11.00-16.00. Gärna med era entusiastfordon!

Vägbeskrivning

På vår kontaktsida finner du både vägbeskrivning och karta. Länk till Kontaktsidan >>