1952 - 1961

Den 16 september 1952 arrangerade SMK Kristianstad Skåneloppet på den då helt nya Råbelövsbanan utanför Kristianstad för allra första gången. Det var ett TT-lopp för motorcyklar som kördes i klasserna 125, 175, 350 och 500 cc. Flera av den tidens världsstjärnor, som Geoffrey Monty, Siegfried Wünsche och A J Dudley-Ward imponerade på publiken, som dock gärna höll på svenska favoriterna Varg-Olle Nygren och Kuno Johansson.

1955 ville KAK (Kungliga Automobil Klubben) vara med i leken, vilket innebar en dubbleringen av aktiviteterna. I augusti kördes först en sportvagnstävling med bland annat Mercedes Benz stjärnförare Juan Manuel Fangio och Stirling Moss i varsin Mercedes Benz 300SLR, dåtidens vassaste sportvagn. Ca 80 000 åskådare såg Fangio segra före Moss. Någon månad senare fanns dåtidens TT-elit på plats med Geoff Duke och Reg Armstrong i spetsen i spännande dueller.

Råbelövsloppen kom att köras i tio år framåt, till 1961. Sju gånger för motorcyklar och tre gånger för bilar. Loppen kom så småningen att ingå i VM. Dessa lopp hade en hög internationell dignitet som inte nåtts i svenska motorsportsammanhang vare sig tidigare eller senare.