Om GP-Museet

Under tävlingsåren 1952 till 1961 levde verkligen Kristianstad upp till epitet ”lilla Paris”. Det var liv och rörelse, fart och fläkt i stan. Rickard Bruzelius upplevde loppen som barn genom sin far som var deltidsbrandman i Österslöv och därmed utkommenderad på tävlingarna dit han fick följa med. Redan tidigt började det samlas på föremål och kuriosa.

Samlingarna växte efterhand. 2011 var ett stort år: Genom John Murray, som då ägde Råbelövs Gods, gavs en bok om tävlingarna ut. Året efter fick Rickard tillgång till det gamla sädesmagasinet på Råbelöv där det efterlängtade museet kunde inredas. Från entréporten kan man blicka ut över delar av den gamla banan – ett bättre ställe är m a o svårt att hitta! Råbelövs gods har idag tagits över, och drivs, av Johns son Johan Murray som även han är engagerad i och kring museet.

Rickard har under decennier verkat på egen hand för att minnet av tävlingarna inte ska förblekna. För att stödja honom bildades en ny förening den 24 januari 2016, ”Grand Prix Museet, Råbelöv Kristianstad”. Styrelsen består av skara entusiaster som gärna vill bevara minnet av tävlingarna och hjälpa museet på olika sätt. En del är att efterhand utveckla museet med nytt material och utställningar. En annan är att ordna olika former av träffar på och kring museet för såväl privatpersoner som organisationer. En tredje är genom medlemspublikationen Grand Prix-bladet, en pdf-tidning som handlar om allt som hände på och runt loppen på olika sätt. Med tanke på hur mycket material Rickard samlat ihop kommer det ta en stund att berätta om allt. En följetong i tidningen är presschefen för tävlingarna, Johan ”Jocke” Lindström, och hans outgivna memoarer. Johan var taxichaufför i Kristianstad och räddes inte något för att få 1950-talets motorstjärnor att komma till Kristianstad.

På bilden Rickard Bruzelius med sin BSA B33 från 1954.

Öppettider

Utställningen hålls tillgänglig efter överenskommelse med Rickard Bruzelius, tel 070-6866145.