Unik Alfa Romeo till utställningen 15 juli

Ex-Bonnier Alfa Romeo Giulietta Sprint Veloce Allegerita. Mille Miglia & Nürburgring 1000 km –56

Nu har vi glädjen att meddela alla som är intresserade av Svensk racehistorik att en väldigt speciell röd Alfa Romeo kommer till vår utställning 15 juli. Bilen ägdes från början av Joakim Bonnier som tävlade med den på självaste Mille Miglia endast en vecka gammal. Bonnier kom där på tredje plats i klassen och femtonde plats totalt vilket får anses vara klart godkänt med tanke på konkurrensen av flertalet bilar med både större motorer och fler hästkrafter. Mille Miglia-tävlingen blev även ett reportage i tidningen SE med co-driver Bo Boësen som fotograf och Bonnier skribent.

I slutet på maj, månaden efter Mille Miglia, tävlade Bonnier samma Alfa i Nürburgring 1000 km och körningen delades med amerikanen Herbert Mackay-Fraser. Resultatet blev en elfte plats totalt och segrare i 1,3 lit. GT-klassen!

Därefter är det lite osäkert kring bilens tävlingshistoria. Sannolikt medverkade bilen i Västkustloppet, Falkenberg sjuttonde juni 1956 med Joakim Bonnier, då hans officiellt andra och ljusblå Veloce ännu inte färdigställts, men bildbevis saknas än så länge. Det finns även möjligheten att bilen var med på träningen Sveriges GP 1956 med Robert Tappan (f.ö god vän med Herbert Mackay-Fraser). Att bilen deltog i Kanonloppet i slutet av augusti samma år är klart, med Rolf von Heidenstam som förare.

Först 1960 vet man med säkerhet att bilen tävlade igen. Alfan körde Kanonloppet med Yngve Nyström som förare och nybliven andra ägare. Då kom bilen in på en tredje plats i klassen GT 1,3 liter. Han låg bra till på Västkustloppet samma år när han tvingades bryta med kopplingsproblem.

Om någon vet något mer om bilens racinghistorik 1956-60 så får man gärna kontakta Björn Tiedemann på e-post This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Artikel tidningen SE, 1956

Artikeln som Joakim Bonnier skrev och codriver Bo Boesen fotograferade för tidningen SE. Du kan zooma in/ut och även dra i bilden för att läsa hela artikeln.